Joskus luonnontieteilijä pakkaa salkkunsa ja matkaa teatteriin puhumaan. Joskus teatterintekijä vierailee fysiikantutkimuksen laitoksella. Harvoin kukaan kuitenkaan todella keskustelee mitään, valitettavasti. Lajeilla on paikkansa ja yhteisöillä tilansa. Ei ole aivan helppoa synnyttää sellaista taikapiiriä, jossa taiteilijat ja tieteilijät voisivat puhua vapaasti ja toisiaan kuullen. Jos tässä onnistuu, siitä kannattaa pitää kiinni.
Koska silloin jollakin uudella on mahdollisuus avautua. Kun ajattelu saa sysäyksiä oman kehyksensä ulkopuolelta. Jotakin on ilmassa, jotakin virtaa ihmisestä toiseen. Tätä käsittääkseni tarkoitetaan elinvoimaisella kulttuurilla.
Kesällä 2021 otin osaa Tanssiva meteoriitti -tapahtumaan Fiskarsissa ja sain todistaa tällaista tieteen ja taiteen rajat ylittävää foorumia. Vanha rautaruukkimiljöö on puolueeton, keskittynyt, kaunis ja rauhallinen tila vapaasti kulkeville keskusteluille. Jokainen tekee tänne matkan, olipa kyse sitten observatoriostaan laskeutuvista tähtitieteilijöistä tai kirjojensa äärestä nousevasta humanistista. Jokainen kuulee jotakin, mitä ei muuten kuulisi.
Epilogue Rotterdam tuo lavalle kehon, joka asettuu erilaisiin asentoihin, ja minuuden, joka ottaa niin ikään eri asentoja, joskus ulospäin vaivattoman oloisia mutta sisältä kivulloisia. Esitys käsittelee katseen kohteena olemista ja se laittaa yleisön katsomaan esiintyjää ja esiintyjän yleisöä monilla tavoilla ja tasoilla.
Kaikessa tässä voimaa ja kaikki on huolellisesti ajateltu. Teatteri, tanssi ja päiväkirjat sulautuvat vaivattomasti toisiinsa ja synnyttävät esseistisen kokonaisuuden, joka vangitsee katsojan huomion ja pitää otteessaan loppuun saakka. Loppupuolen intiimi ja herkkä sidontakohtaus hengästyttää kyvyssään tavoittaa sitomiseen liittyvä hellyys ja hoivaavuus."
Osallistuin 2021 heinäkuussa Tanssiva Meteoriitti/ Dancing Meteorite -tapahtumaan Fiskarsissa. Näin Epilogue Rotterdam -teoksen jo hyvin valmiin harjoitusesityksen. Kyseessä on Annatuuli Sainen ja Saine Ensemblen uusin teos. Olen nähnyt, kokenut useita Annatuulin teoksia ja Rotterdam oli erittäin vaikuttava, hyvin henkilökohtainen ja koskettava. Teos on toteutettu yhdistäen tanssia, näyttelemistä, suoraa sekä äänitettyä puhetta, musiikkia ja kuvia. Teos avaa Annatuulin persoonaa ja elämää pitkälle menneisyyden kautta kaihtamatta vaikeitakaan asioita. Teos on hyvin rikas ja hämmästyttävän tasapainoinen kokonaisuus.
Lisäksi osallistuin panelistina Art Matters -keskusteluun aiheena Aikalaisuus yhdessä Tähtitieteilija Joni Tammen ja filosofin, muusikon Hermanni Yli-Tepsan kanssa. Keskustelu toteutettiin yhteistyossa Radio Fiskarsin kanssa. Itse koin keskustelun erittäin virkistävänä ja opettavaisena. Aihe on hyvin laaja, mikä on haastavaa mutta toisaalta siihen on jokaisen helpohko tuoda omia näkökantojaan ja tulokulmiaan. Yleisöä oli kiitettävästi paikalla ja katsojat esittivät myös erinomaisia kysymyksiä.
Näiden lisäksi pidin oman esitelmäni Punaisesta kyyneleesta Sinisempaan yohon -Mielleyhtymia leffoista ja ilmastonmuutoksesta, joka kesti tunnin.
Vaikka osallistuin ja näin vain pienen osan Tanssiva Meteoriitti/ Dancing Meteorite -tapahtumaa - jouduin poistumaan seuraavana päivänä työmatkan takia - kokemani perusteella ja silmäillen koko ohjelmistoa voin sanoa, että tapahtuma on loistava idea. On antoisaa kerätä yhteen kulttuuria, taidetta ja tiedettä ja Fiskars tapahtumapaikkana luo hienot puitteet tapahtumalle.
Kiitos Tanssiva Meteoriitti -produktiosta Saine&Ensemble. Kesällä 2021 järjestetty tapahtuma Fiskarsin Makasiinissa oli antoisa ja kokemusrikas kokonaisuus. Eri taidelajien vahvat elementit nivoutuivat hienolla tavalla yhteen tukien toisiaan. ihmisenä olemisen ja ajattomuuden eksistenssin pohdinta oli väkevää, tunteita herättävää sekä inspiroivaa. Sen nostamat mielikuvat ja olotilat olivat yhtä aikaa ajankohtaisia ja ajattomia. Esittävä taide, performanssi ja kuvataide muodostivat onnistuneen ja korkea kokonaisuuden niin kokemuksellisesti, esteettisesti kuin myös psykologisella tasolla. Ihmisenä olemisen monimuotoisuus, ristiriita ja rakkaus nousivat teoksissa pinnalle käsinkosketeltavan läheisellä tavalla ja koin, että teoksiin oli helppo samaistua. Projekti jätti paljon muistoja, jotka nivoutuivat pysyvästi osaksi identiteettiäni ja suhdettani taiteeseen, mistä olen hyvin kiitollinen.
Annatuuli olet herkän vahva ja tulkitsijana edelläkävijä. Taiteessa hallitset monikerroksellisuuden ymmärryksen. Teet mitä tahdot, ja kosmopoliittina opit kaiken hetkessä, joka tekee Sinusta voimaannuttavan. Olet täynnä silmiä avaavaa valoa. Lahjakkuutesi uskomattomuus vangitsee esitystesi laajuuden!
Koreografi-tanssija Annatuuli Saine kutsui katsojan lähelle intiimiin kokemukseen teoksessaan Epilogue Rotterdam. Saine kuvaa esitystä pyrkimyksenä päästää irti mieltä hallitsevista tarinoista(...) Ihmisyys muodostuu dialogissa. Epilogue Rotterdam on syntynyt Annatuuli Sainen ja dramaturgi Seppo Parkkisen käymistä keskusteluista, pohdinnoista aikalaisuudesta ja taiteilijan vastuusta ja kokemuksesta ajassa(...)Ihmiselle ja ihmisyydelle on oleellista hyväksyntä, läsnäolo ja merkityksellisyyden kokemus. Todellisuutta luodaan yhdessä ihmisten välisissä kohtaamisissa(...)Saine korostaa keskeneräisyyttä, ja sitä kuinka todellisuus muodostuu ajassa(...)Kehollinen kokemus on esityksessä vahvasti läsnä(...)ihmiselle oma keho luo rajat. Rajat tulevat konkreettisiksi vasten materiaa(...) Saine suunnittelee, että Tanssiva meteoriitti -tapahtuma muodostuisi biennaaliksi ja toivoo, että Epilogue Rotterdam -teokselle löytyy tulevaisuudessa uusia esitysmahdollisuuksia.
Saine Ensemblen tuottama tapahtuma tuo yhteen tanssi– ja esitystaiteen ja kuvataiteen tekijöitä ja ajankohtaista tieteellistä tutkimusta ja ajattelua. Se on pilottihanke biennalelle, josta rakennetaan esittävien taiteiden ja ajankohtaisen taidefilosofisen keskustelun foorumi. Keskusteluista kaksi kuullaan radiofiskarsissa, ensimmäisenä vuorossa on:
Art Matters -keskustelu Aikalaisuus. Tähtitieteilijä Joni Tammi, Metsähovin radio-observatorio, filosofi, muusikko Hermanni Yli-Tepsa ja meteorologi Timo Vesala, Helsingin yliopisto, Ilmakehätieteiden keskus.
Saine Ensemblen tuottama tapahtuma toi yhteen tanssi– ja esitystaiteen ja kuvataiteen tekijöitä ja ajankohtaista tieteellistä tutkimusta ja ajattelua. Tapahtuma on pilottihanke biennalelle, josta rakennetaan esittävien taiteiden ja ajankohtaisen taidefilosofisen keskustelun foorumi.
Art Matters -keskustelun toisessa osassa aiheena oli Narratiivisuus. Keskustelijoina ovat professori Hanna Meretoja, Turun yliopiston yleisen kirjallisuustieteen professori, kertomusteoreetikko, kirjailija Matias Riikonen ja dramaturgi Seppo Parkkinen.
Puhelin: +358 40 516 8705
Sähköposti: sainesaineensemble.fi
Y-tunnus: 1765474-8
2022–2024, Saine Ensemble